IDBY – LÄRARENS IDÉBOK
Materialet i Idby – Lärarens idébok knyter an till det centrala innehållet för första året i skolan och här befäster du som lärare elevernas kunskaper genom lärarledda aktiviteter, sånger och lekar.
I samtliga åtta teman läggs stor vikt vid språk och på kommunikation. Eleverna möter under hela arbetets gång aktiviteter som handlar om att samtala, lyssna, ställa frågor och framföra egna tankar och åsikter samt att argumentera inom om olika ämnen och områden.
Även yngre elever kan tänka och fundera kring stora och djupa tankar, och här får de öva upp sina färdigheter i att samtala om sådant som har betydelse för dem samt även utveckla tilltro till sin egen språkförmåga. Eftersom de olika temana och aktiviteterna utgår från Idby – Högläsningsboken och gemensamt upplevda berättelser där lärare och elever samtalar och resonerar om innehållet, får eleverna möjligheter att utveckla sitt ordförråd och därigenom också sin läsförståelse.
Rim och ramsor, sånger och andra ordlekar är återkommande delar i varje tema, och eleverna får genom detta möjlighet att på olika sätt utmanas i sin språkutveckling och allsidig språkliga förmåga.
I materialet får eleverna möjlighet att uttrycka sina tankar och åsikter, känslor och upplevelser med hjälp av fysiska aktiviteter, drama, dans, musik, bild och form – både med och utan digitala verktyg.
En viktig del av arbetet är att låta eleverna föra matematiska resonemang för att undersöka och reflektera över problemställningar samt olika sätt att lösa problem.
Det matematiska resonemanget leds utifrån logiska matematiska argument där de får öva på att motivera sina svar eller val.
Både i grupp och i individuella aktiviteter får eleverna träna på förståelsen av naturliga tal och deras egenskaper samt hur de kan användas för att ange antal och ordning, del av helhet och del av antal. Samtidigt talar man om matematiska begrepp och olika uttrycksformer för att utforska och beskriva rum, läge, form, riktning, mönster, tid och förändring.
Illustratör Anders Lindholm